Description
The synergistic effect of bitter gourd, jamun and giloy controls blood sugar levels, reduces bad cholesterol, improves health, and boosts immunity in the body.
Drinking bitter gourd-jamun juice will not only increase your immunity, but will also greatly improve metabolic health, and will also help in managing insulin levels. This juice made from a mixture of bitter gourd and jamun is no less than a miracle medicine for diabetes patients.
Bitter gourd:
Drinking bitter gourd juice detoxifies the body and cleanses the blood. Blood sugar level remains under control, bitter gourd juice makes the digestive system healthy and removes problems like constipation.
Jamun:
The compounds called jambolin and jambusin present in jamun help control blood sugar levels. Jamun reduces the glycemic index. Hemoglobin increases, the antioxidants present in jamun are beneficial for health in many ways apart from diabetes.
Giloy:
Giloy has properties like anti-viral, anti-inflammatory, and antioxidant. Blood sugar level remains under control. The elements present in Giloy increase the production of insulin, due to which blood glucose reaches the cells. Immunity increases and gives the power to fight diseases.
Dosage:
Take 15 to 25 milliliters in the morning on an empty stomach and in the evening before meals or under medical supervision
करेला, जामुन और गिलोय का सहक्रियात्मक प्रभाव रक्त शर्करा के स्तर को नियंत्रित करता है, खराब कोलेस्ट्रॉल को कम करता है, स्वास्थ्य को बेहतर बनाता है और शरीर में रोग प्रतिरोधक क्षमता को बढ़ाता है।
करेला-जामुन का जूस पीने से न केवल आपकी रोग प्रतिरोधक क्षमता बढ़ेगी, बल्कि मेटाबॉलिक स्वास्थ्य में भी काफी सुधार आएगा, और इंसुलिन के स्तर को मैनेज करने में भी मदद मिलेगी। करेले और जामुन के मिश्रण से बना यह जूस डायबिटीज के मरीजों के लिए किसी चमत्कारिक औषधि से कम नहीं है।
करेला:
करेले का जूस पीने से शरीर डिटॉक्स होता है और खून साफ होता है। ब्लड शुगर लेवल कंट्रोल में रहता है, करेले का जूस पाचन तंत्र को स्वस्थ बनाता है और कब्ज जैसी समस्याओं को दूर करता है।
जामुन:
जामुन में मौजूद जाम्बोलिन और जाम्बुसीन नामक यौगिक रक्त शर्करा के स्तर को नियंत्रित करने में मदद करते हैं। जामुन ग्लाइसेमिक इंडेक्स को कम करता है। हीमोग्लोबिन बढ़ाता है, जामुन में मौजूद एंटीऑक्सीडेंट डायबिटीज के अलावा कई तरह से स्वास्थ्य के लिए फायदेमंद होते हैं।
गिलोय:
गिलोय में एंटी-वायरल, एंटी-इंफ्लेमेटरी और एंटीऑक्सीडेंट जैसे गुण होते हैं। ब्लड शुगर लेवल कंट्रोल में रहता है। गिलोय में मौजूद तत्व इंसुलिन के उत्पादन को बढ़ाते हैं, जिससे रक्त शर्करा कोशिकाओं तक पहुंचता है। रोग प्रतिरोधक क्षमता बढ़ती है और रोगों से लड़ने की शक्ति मिलती है।
खुराक:
15 से 25 मिलीलीटर सुबह खाली पेट और शाम को भोजन से पहले या डॉक्टर की देखरेख में लें
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